Jeśli zastanawiasz się jak dobrze rozpalić tradycyjnego grilla, nie jesteś sam. Istnieje wiele różnych metod, w tym gazety, płyn do zapalniczek, resztki kartonów po jajkach i chipsy tortilla. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć. Używanie odpowiedniego rodzaju paliwa może pomóc w zapewnieniu równomiernego rozkładu ciepła, co może zabić szkodliwe robaki. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak dobrze rozpalić grilla. Jeśli jesteś gotowy do rozpoczęcia grillowania, upewnij się, że stosujesz się do tych wskazówek!
Używanie płynu do zapalniczek
Jednym z największych zagrożeń związanych z grillowaniem jest używanie płynu do zapalniczek, który może spowodować poważne obrażenia lub przypalone jedzenie. Używanie węgla zapałczanego lub tradycyjnego płynu do rozpalania grilla może również pozostawić nieprzyjemny osad na jedzeniu. Oba rodzaje paliwa zawierają substancje chemiczne, które mogą mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Aby zapobiec tym zagrożeniom, unikaj używania płynu do zapalniczek i rozważ użycie bezpieczniejszej alternatywy, takiej jak alkohol lub płyn do zapalniczek na bazie roślin.
Płyn do rozpalania węgla drzewnego Kingsford nie zawiera zapachu i jest doskonałym wyborem do stosowania z brykietami węgla drzewnego lub węglem drzewnym. Te zapalniczki węglowe są przenośne, łatwe w użyciu i nie pozostawiają śladów. Mogą być również używane z regularnym meczu dla no-mess BBQ doświadczenie. Używanie płynu do rozpalania na grillu węglowym jest łatwe i wygodne i pozwoli Ci uzyskać autentyczny smak barbeque.
Chociaż używanie płynu do rozpalania grilla na węgiel drzewny może być proste, nie jest to bezpieczna ani ekologiczna opcja. Nieprawidłowo użyty płyn do zapalniczek może spowodować pożar poza grillem. Może również pozostawić chemiczny smak na twoim jedzeniu i wytworzyć nieprzyjemny zapach. Tak więc, jeśli chcesz gotować na świeżym powietrzu na grillu węglowym, upewnij się, że zamiast tego używasz naturalnego, roślinnego płynu do zapalniczek. Poza używaniem płynów do rozpalania bez dodatków, możesz wybrać grill, który pozwala na używanie wiórów drzewnych lub innych naturalnych materiałów.
Choć możliwe jest używanie podpałki do węgla drzewnego na bazie płynu do zapalniczek bez komina, nie jest to zalecane. Przed rozpoczęciem gotowania powinieneś pokryć węgiel drzewny szarym popiołem. Inną metodą rozpalania węgla drzewnego jest użycie płynu do zapalniczek, jednak zajmie to więcej czasu. Aby rozpalić węgiel drzewny przy użyciu płynu do zapalniczek, należy ułożyć węgiel drzewny w piramidę lub kopiec. Aby rozpalić ogień, rozpylaj płyn po bokach i na górze kopca. Nigdy nie wylewaj płynu do zapalniczek bezpośrednio na węgiel.
Użycie gazety
Jeśli masz dość dźwigania nieporęcznego komina pełnego węgla drzewnego, możesz spróbować użyć gazety do rozpalenia tradycyjnego grilla. Gazetę można łatwo zwinąć i nasączyć niewielką ilością oleju spożywczego. Działa dobrze jako starter, ale może być niechlujny, jeśli się pali. Aby ułatwić sobie pracę, można spryskać gazetę olejem spożywczym. Pomoże to w dłuższym spalaniu i zapobiegnie rozwiewaniu popiołu z gazety.
Gazeta świetnie nadaje się do rozpalania komina węglowego w tradycyjnym grillu. Jednak nie zawsze sprawdza się przy uruchamianiu komina. Możesz być zbyt blisko siebie, lub otwory wentylacyjne na Twoim grillu nie pozwalają na wystarczający przepływ powietrza. To może prowadzić do marnych rezultatów. Dlatego zanim użyjesz gazety, upewnij się, że nie pakujesz jej zbyt ciasno. Ponadto, gazeta może nie być w stanie rozpalić węgla drzewnego wystarczająco dobrze, aby uruchomić komin.
Używanie resztek kartoników po jajkach
Aby dobrze rozpalić tradycyjnego grilla za pomocą resztek kartoników po jajkach, będziesz potrzebował co najmniej dziesięciu kartoników. Korzystanie z dużych ilości pustych kartonów zmniejszy koszty wysyłki i odpadów, a także będzie korzystne dla środowiska. Kiedy już zbierzesz dziesięć kartonów, umieść je w pudełku i naklej przedpłaconą etykietę pocztową. Następnie zanieś pudełko po recyklingu do najbliższego urzędu pocztowego i podrzuć je.
Użycie kartonowego pudełka po jajkach do rozpalenia tradycyjnego grilla wyeliminuje potrzebę użycia płynu do zapalniczek i zapobiegnie przedostawaniu się smaku płynu na jedzenie. Gdy węgle zaczną się palić, wystarczy dołożyć więcej. Podczas biwaku lub w podróży, ten węgiel jest wygodny do spakowania i użycia do gotowania. Alternatywnie można trzymać pusty kartonik po jajkach jako zapas paliwa.
Po wykorzystaniu kartonów po jajkach do gotowania, są one również doskonałym źródłem dla farm ślimaków. Po zużyciu kartonów po jajkach zgodnie z ich przeznaczeniem, możesz je wykorzystać do sadzenia nasion lub jako tłumik dźwięku. Możesz nawet wypełnić kartony po jajkach nasionami dla ptaków i posadzić je w karmniku, aby przyciągnąć ptaki. Nie zapominaj też o ponownym wykorzystaniu pustych opakowań po jajkach do innych celów.
Oprócz tego, że przydają się do dobrego rozpalenia tradycyjnego grilla, resztki kartonów po jajkach mogą być świetnymi zabawkami dla psów. Możesz wykorzystać kartoniki po jajkach do zabawy w chowanego z psem. Przysmak, który dajesz swojemu psu może być ukryty wewnątrz kartonu po jajkach. Powinieneś spróbować ukryć go przed swoim psem, ale nie pozwól mu uciec z pudełka. Będzie tylko sfrustrowany, gdy ukryjesz go przed nim. Jeśli dzień jest suchy, można go również zostawić w kartonie po jajkach.
Używanie chipsów tortilla
Używanie chipsów tortilla do rozpalania tradycyjnego grilla to łatwy i pyszny sposób na dodanie flary do tradycyjnego backyard cookout. Te pyszne chipsy mają naturalnie niską zawartość tłuszczu, więc możesz je przyprawić czymkolwiek, co lubisz. Elise zaleca dodanie odrobiny przyprawy cajun lub proszku chili, jeśli jest to pożądane. Alternatywnie możesz posypać chipsy cynamonem lub cukrem, aby nadać im wyjątkowy smak. Aby podać te chipsy jako przekąskę, możesz umieścić je w szczelnym pojemniku i przechowywać w temperaturze pokojowej, ale nie zamrażaj ich.
Olej powinien mieć głębokość około 1/4 cala, a do sprawdzenia temperatury oleju możesz użyć małego kawałka tortilli. Jeśli chip skwierczy, jest wystarczająco gorący. Jeśli brązowieje zbyt szybko, jest zbyt gorący. W zależności od wielkości Twojego tradycyjnego grilla, możesz dodać więcej cayenne lub soku z limonki. Możesz również użyć kombinacji obu tych składników.
Chipsy kukurydziane są również dobrą alternatywą dla tradycyjnego węgla drzewnego lub rozpałki. Mają podobny smak i teksturę i są produkowane w tej samej fabryce co chipsy tortilla. W trzypoziomowym piecu gazowym piecze się je zazwyczaj od trzech do trzydziestu minut. W tym czasie nie są uszkadzane przez płomienie. Ponadto chipsy tortilla wytrzymują żar przez wiele godzin.
Aby uzyskać zdrowszą opcję, możesz użyć klinów pita lub wontonów. Chociaż obie metody wykorzystują cienką warstwę oleju, zapewniają ten sam chrupiący i smak. Jako opcję bezglutenową możesz użyć tortilli kukurydzianych. Mogą być twardsze niż tortille z mąki, więc upewnij się, że sprawdzisz ich teksturę. To od Ciebie zależy, która metoda będzie dla Ciebie najlepsza.
Dla tych, którzy nie znają historii tortilli, możesz poczytać o tym, jak zostały one wprowadzone na świat. Są podstawą kuchni meksykańskiej, środkowoamerykańskiej i amerykańskiej, a ich popularność rośnie od połowy XIX wieku. Mimo że są nowoczesną przekąską, te przekąski nadal trzymają się swoich korzeni i są powszechnie spożywane. Dlaczego więc nie spróbować?
Podobne tematy
Ogrody to moja pasja, uwielbiam je dekorować i rozplanowywać. Ponad 5 lat temu pasja przerodziła się w zawód i jestem projektantką ogrodów. Ta praca pokazuje że można robić coś przyjemnego i otrzymywać za to wynagrodzenie.
Dzięki doświadczeniu które zbieram już od dobrych paru lat, mogę pisać dla Państwa wartościowe artykuły.