Jak zrobić grill wiszący nad metalowym paleniskiem

Jak zrobić grill wiszący nad metalowym paleniskiem

Oto projekt DIY backyard fire pit, który pozostawi twoich sąsiadów zielonych z zazdrością. Wszystko czego potrzebujesz to kątownik, ruszt ze stali nierdzewnej, para felg z opon traktorowych i długość kołka rozporowego. Ten artykuł poprowadzi Cię przez proces. Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zbudować swój własny grill wiszący nad metalowym dołem ogniowym.

DIY backyard fire pit

Niezależnie od tego, czy chcesz elegancki stolik koktajlowy, czy skromny, opalany drewnem fire pit, naziemny fire pit jest atrakcyjną opcją. Ten styl pit ma wewnętrzną klatkę ognia, która chroni wykończenie i produkuje zarówno ciepło i nastrojowe oświetlenie. Ten styl jest również wyposażony w blat do grillowania, który pozwala na grillowanie nad płomieniami bez konieczności stania na ziemi.

Aby uzyskać bardziej stabilną konstrukcję podwórkowego paleniska, warto rozważyć zainstalowanie projektu w kształcie kopuły. Otwarta konstrukcja kratowa u podstawy ognia sprawia, że jest on pięknie wyeksponowany, gdy się pali. Upewnij się, że metalowa konstrukcja jest wystarczająco wytrzymała, aby sprostać żywiołom. Jeśli ogień będzie się palił na zewnątrz, można rozważyć zainstalowanie metalowej osłony przeciwpożarowej. Oprócz ochrony mebli tarasowych i żywności, konstrukcja ta zapobiegnie rozprzestrzenianiu się ognia i łapaniu żaru.

Decydując o tym, jakiego rodzaju drewna użyć, należy zawsze stosować drewno sezonowane. Drewno impregnowane ciśnieniowo nie jest zalecane do stosowania w paleniskach, ponieważ zawiera powłoki z tworzyw sztucznych i inne toksyczne tusze. Dodatkowo, drewno impregnowane ciśnieniowo nigdy nie powinno być używane w kominku do gotowania. Zawsze używaj sezonowanego drewna opałowego, ponieważ szybciej się nagrzewa i nie wydziela zapachu spalonych reklamówek.

Jeśli chcesz nadać swojemu podwórkowemu ognisku niepowtarzalny wygląd, możesz zrobić grill, spawając razem ostrza tarczy pługa. Metalowa misa jest świetnym elementem centralnym dla podwórkowego ogniska i może być ciekawym projektem do samodzielnego wykonania. Miska wykonana z metalu może być zamontowana na betonowym postumencie dla centralnego ognia. Można nawet zbudować okrągłą misę, spawając razem tarcze z traktora.

Sprawdź także:  Jak zamontować grill do altany

Przed przystąpieniem do budowy ogniska należy oczyścić miejsce na dół i utworzyć obwód. Aby zapobiec przeskoczeniu iskry na grilla, wokół dołu umieść kamienie lub zielone kłody, które będą pełnić funkcję komina i odprowadzać dym z dala od ognia. Resztę obszaru wypełnij podpałką i ułóż martwe gałęzie we wzór szachownicy.

Ruszt do grilla ze stali nierdzewnej

Niezależnie od tego, czy gotujesz nad otwartym ogniem w parku, czy na patio na podwórku, ruszt do zawieszenia nad metalowym ogniem ze stali nierdzewnej zapewni Ci powierzchnię do gotowania, której potrzebujesz. To uniwersalne akcesorium wykonane jest z wytrzymałej konstrukcji ze stali nierdzewnej, więc nie musisz się martwić o odpryski jedzenia lub grilla podczas gotowania nad ogniem. Ruszt wykonany jest z walcowanej na zimno stali, trwałego materiału, który jest odporny na utlenianie i korozję. Jest również łatwy do czyszczenia i dostarczany w poręcznym etui. Ruszt ze stali nierdzewnej do zawieszenia nad ogniskiem metalowym jest dostępny w kilku różnych rozmiarach i jest świetną opcją dla każdego, kto planuje gotowanie nad ogniskiem.

Grill siatkowy Diamond jest dostępny w średnim i dużym rozmiarze. Średni rozmiar to około 18,5 cala szerokości na 11,8 cala długości. Ruszt nie jest super wysoki, ale jego nogi utrzymują go przed przewróceniem się i ma wzór siatki diamentowej. Grill jest wystarczająco solidny, aby utrzymać mięso i warzywa. Może być również używany jako talerz lub taca do przenoszenia.

Istnieje kilka różnic pomiędzy rusztami do grillowania z żeliwa i stali nierdzewnej. Oba rodzaje mają zalety i wady. Żeliwo jest trwałe, podczas gdy stal nierdzewna nie. Żeliwo ma gładszą powierzchnię i mniej rdzewieje. Żeliwo jest świetną opcją dla campingu i backpackingu, ale nagrzewa się wolniej niż stal nierdzewna. Żeliwo również dobrze utrzymuje ciepło i tworzy profesjonalnie wyglądające ślady po grillu.

Sprawdź także:  Jak zrobić granitowy grill

Wybór rusztu ze stali nierdzewnej do zawieszenia nad metalowym ogniem zależy od Twoich preferencji kulinarnych i ilości miejsca dostępnego w Twoim obozie. Ruszty do grilla ze znakiem X pozostawiają równe linie na potrawach, natomiast ruszty do grilla typu bar są popularnym wyborem wśród miłośników mięsa. Chociaż wytrzymałe ruszty do grilla kosztują nieco więcej, będą służyć dłużej i będą wymagać rzadszej wymiany.

Obręcze do opon traktorowych

Możesz zrobić własny dół na ognisko, używając obręczy do opon traktorowych lub ciężarowych, trochę żwiru i trochę metalu ognioodpornego. Metal ognioodporny chroni beton i zapobiega jego czernieniu. Kamienie dekoracyjne utrzymują obręcz w miejscu i dodają estetycznych walorów dołkowi. Po zmontowaniu dołu, można grillować nad nim jedzenie. Na wierzchu można zamontować siatkę, aby zapobiec przedostawaniu się żaru do obszarów łatwopalnych.

Najczęstszym kształtem tego zewnętrznego paleniska jest koło, ale można też użyć kwadratu, prostokąta lub trójkąta. Średnica paleniska powinna wynosić około 80 do 100 cm. Po ułożeniu obręczy można użyć szlifierki kątowej do wycięcia kwadratów lub prostokątów na każdej obręczy, pamiętając o pozostawieniu dużego otworu.

Po pierwsze, musisz znaleźć bezpieczne miejsce na budowę ogniska. Unikaj obszarów mieszkalnych i koron drzew. Nie wykorzystuj najniższego punktu swojej posesji – lepiej zatrzymać się w średnim punkcie. Alternatywnie, możesz poddać recyklingowi starą stalową beczkę, ale upewnij się, że ściany nie są zardzewiałe. W przeciwnym razie będą się szybko palić. Następnie trzeba będzie wykopać dół dla dołu o głębokości około trzydziestu do 35 cm i pozostawić około piętnastu do dwudziestu centymetrów nad ziemią.

Sprawdź także:  Jak zbudować grill na statywie

Długość palika nośnego

Jednym z najważniejszych elementów grilla jest jego palik nośny. Jest to koło ratunkowe, które zapobiega wpadnięciu grilla do ognia. Dobry palik ma średnicę 3/4″, ale mniejszy będzie działał równie dobrze. Należy pamiętać, że im dłuższy kołek, tym trudniej będzie go wbić w ziemię. Oznacza to, że jeśli planujesz gotować nad metalowym paleniskiem, musisz upewnić się, że masz solidny palik podtrzymujący.

Inną opcją jest regulowany ruszt Adjust-A-Grill, montowany na paliku. Zestaw zawiera 16-calowy ruszt do grillowania, 24-calowy kołek podtrzymujący oraz płócienną torbę. Wykonany jest ze stali i jest pokryty czarną powłoką dla odporności na ciepło. Kołek montażowy ma długość 24 cale i powinien być używany z dołem ogniowym, który ma nie więcej niż 2 stopy wysokości.

Po zainstalowaniu grilla należy ustawić palik podtrzymujący. Jest to regulowany stalowy palik, który umieszcza się obok pierścienia ognia. W dolnej części palika przyspawany jest klin, który zabezpiecza go w miejscu podczas przesuwania rusztu. Na ruszcie grilla znajdują się również dwa szybko zwalniane zatrzaski, które umożliwiają regulację wysokości rusztu i obracanie go z dala od ognia. Można również rozważyć zakup grilla z regulowanym rusztem, aby kontrolować temperaturę.

Podobne tematy

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wam też może się spodobać