Kiedy kupujesz nowy grill, powinieneś rozważyć materiał rusztu. Żeliwo i emalia wymagają pewnej konserwacji, ale stal nierdzewna wymaga jej mniej. Żeliwo jest również podatne na korozję i rdzę, co może spowodować, że będzie korodować szybciej niż stal nierdzewna. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać odpowiedni ruszt do Twojego grilla. Można również zabezpieczyć ruszt przed uszkodzeniem za pomocą powłoki ochronnej.
Utrzymanie żywności przed przywieraniem do rusztu
Sztuczka, aby utrzymać żywność przed przywieraniem do żeliwnego lub emaliowanego rusztu do grillowania polega na uprzednim rozgrzaniu grilla. Kiedy grill się rozgrzewa, mięso zaczyna skwierczeć. To skwierczenie oznacza, że mięso jest gotowe. Gdy mięso jest zimne, będzie przywierać do rusztu. Aby tego uniknąć, należy podgrzać jedzenie przed przyrządzeniem.
Materiały, z których wykonane są ruszty do grillowania, takie jak stal nierdzewna i emalia, są trwałe, ale wymagają stałej konserwacji, aby zachować swoje właściwości nieprzywierające. Wymagają one częstszego czyszczenia niż emaliowane i żeliwne materiały rusztów. Jedzenie przywiera do metalowych powierzchni, ponieważ w szczelinach zbierają się resztki węgla. Te szczeliny i doliny pozwalają żywności przywierać. Pozostałości te tworzą lepką warstwę pomiędzy żywnością a rusztem.
Czyścić ruszt po gotowaniu, aby uniknąć plam. Do czyszczenia powierzchni rusztu do gotowania z powłoką porcelanową można użyć szczotki ze stali nierdzewnej. Do tego zadania można użyć szczotki z mosiężnym włosiem. Unikaj używania szczotki do skrobania lub metalowej szorowarki, ponieważ zarysują one porcelanową powłokę i spowodują rdzewienie żeliwa znajdującego się pod nią. Należy również używać oleju spożywczego, aby zapobiec wysychaniu rusztu.
Wybór pomiędzy rusztami ze stali nierdzewnej a żeliwnymi
Przy zakupie nowych rusztów do grilla należy zdecydować pomiędzy stalą nierdzewną a żeliwem. Ruszty ze stali nierdzewnej mają tendencję do rdzewienia, natomiast żeliwne są bardziej trwałe. Oba materiały dobrze utrzymują ciepło i pozwalają uzyskać profesjonalny ślad po grillu. Jeśli chcesz kupić ruszt do grilla, musisz zastanowić się nad rodzajem żywności, którą zamierzasz na nim przyrządzać.
Jeśli gotujesz mięso, będziesz chciał wybrać ruszt wykonany ze stali nierdzewnej, ale żeliwna odmiana wymaga więcej ponownego sezonowania. Trzeba też częściej czyścić ruszt żeliwny. Podczas gdy żeliwne ruszty do grilla nie muszą być często oliwione, mogą się poplamić i wymagać częstszego czyszczenia. Wymagają również częstszego przyprawiania, co czyni je trudniejszymi w utrzymaniu.
Choć ruszty ze stali nierdzewnej są bardziej przystępne cenowo, nie są idealne do potraw z sosem. Podczas gdy cienki pręt jest łatwy do czyszczenia, nie zapobiegnie on promieniowaniu ciepła z ognia znajdującego się poniżej. Ciepło promieniujące umożliwia równomierne brązowienie potraw dzięki reakcji Maillarda. Cienki pręt nie sprawi również, że Twoje potrawy będą miały bardziej wyraziste ślady grillowania. Stal nierdzewna nie przenosi ciepła tak skutecznie jak żeliwo, więc najlepiej mieć to na uwadze przed zakupem rusztów do grilla.
Podobne tematy
- Jak zrobić grill wiszący nad metalowym paleniskiem
- Jak szybko wyczyścić ruszt grilla
- Jak zbudować grill z blachy
Ogrodami zajmuje się od kiedy byłam małą dziewczynką. Rodzice mieli wielki sad oraz ogród koło domu, pracy było zawsze wiele. Odkąd zaczęłam sama się utrzymywać, pracuje przy projektowaniu i planowaniu ogrodów. Przeszło 20 lat w zawodzie pozwala mi na pisanie wartościowych artykułów z których można coś wynieść.