Jak usmażyć mięso na grillu elektrycznym

Jak usmażyć mięso na grillu elektrycznym

Jeśli kupiłeś nowy grill elektryczny, pewnie zastanawiasz się, jak usmażyć na nim mięso. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć. Oprócz steków, na grillu elektrycznym można również przyrządzać ryby i warzywa. Czytaj dalej, aby uzyskać więcej szczegółów. Poniżej wymieniono niektóre z najczęstszych potraw, które można gotować na swoim nowym grillu elektrycznym. Po opanowaniu podstaw, możesz wypróbować nowe przepisy.

Gotowanie steku na grillu elektrycznym

Możesz przyrządzić pyszny stek na grillu elektrycznym, jeśli odpowiednio go przygotujesz. Zacznij od rozgrzania grilla zgodnie z instrukcją obsługi. Wybierz najwyższe ustawienie temperatury i ustaw ją na searing. Pozwól mu się rozgrzać przez około 15 minut. Po tym czasie użyj wskaźnika ciepła, aby wiedzieć, kiedy grill jest gotowy. Możesz również lekko naoliwić stek, aby zapobiec jego przywieraniu do powierzchni. Gdy steki są już dobrze naoliwione, można rozpocząć gotowanie.

Czas potrzebny do ugotowania steku na grillu elektrycznym będzie zależał od jego konstrukcji i funkcji. Czas gotowania steku zależy od jego grubości, ale ogólnie rzecz biorąc, gotowanie steku na grillu elektrycznym trwa od dziesięciu do dwunastu minut. W zależności od grubości steku, może być konieczne gotowanie go przez osiem do dziesięciu minut z każdej strony. Jeśli grill elektryczny posiada dwie oddzielne patelnie, czas ten może zostać skrócony.

Sprawdź także:  Czy grill gazowy może stać na zewnątrz przez cały sezon?

Gotowanie ryb na grillu elektrycznym

Podczas gotowania ryb na grillu elektrycznym, istnieje kilka podstawowych kroków, które powinieneś wykonać. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego rodzaju ryby. Rodzaj wybranej ryby powinien determinować ilość czasu potrzebną do jej przyrządzenia. Cienkie plastry powinny być gotowane przez 1 do 2 minut, podczas gdy średnie lub grube kawałki powinny zająć około 5 do 7 minut. W przypadku steków z tuńczyka należy sprawdzić rybę po 5 minutach. Gotowanie ryb na grillu elektrycznym jest bardzo proste.

Na grillu elektrycznym można również przyrządzić kurczaka i ryby. Pamiętaj, aby wybierać tłuste ryby, ponieważ mają one włókna mięsne, które utrzymują je w stanie wilgotnym i bardziej soczystym. Jeśli wybierzesz mniej tłustą rybę, być może będziesz musiał dodać marynatę lub trochę oleju, aby ją odpowiednio przyrządzić. Tak czy inaczej, możesz być pewien, że gotowy produkt będzie wilgotny i aromatyczny. Jeśli chcesz dodać więcej smaków, możesz dodać do ryby dodatkowe przyprawy lub marynatę.

Sprawdź także:  Jak zabezpieczyć grilla na zimę

Gotowanie warzyw na grillu elektrycznym

Zanim zaczniesz gotować warzywa na swoim grillu elektrycznym, musisz je najpierw przygotować. Obieranie i krojenie to dwa zasadnicze etapy tego procesu. Aby warzywa były chrupiące na zewnątrz, należy je cienko pokroić. Możesz również zamarynować warzywa, mieszając oliwę z oliwek, czosnek w proszku, sól i ocet balsamiczny. Alternatywnie można przygotować domową marynatę z tych samych składników. Preferowane jest gotowanie na sucho niż na mokro, ponieważ zachowuje ono naturalne smaki warzyw.

Dla eleganckiej prezentacji, możesz nabić warzywa na szpadki. Aby utrzymać je w miejscu, możesz nawlec je na szpadki. Każdy lubi jedzenie na patyku, a grillowane warzywa mogą być przepyszne. Możesz również stworzyć kosz do grillowania używając wytrzymałej folii. Nawlekanie warzyw może być trudne, ale jeśli zastosujesz się do tych instrukcji, Twoje warzywa będą doskonale ugotowane i smaczne. Używając koszyka do grillowania, pamiętaj, aby dokładnie zmierzyć pożądaną długość i szerokość żywności, którą planujesz grillować.

Czyszczenie grilla elektrycznego

Jeśli uwielbiasz kanapki z grillowanym serem i hamburgery, grill elektryczny może być właśnie urządzeniem dla Ciebie. Jednak urządzenia te są również notorycznie trudne do czyszczenia, zwłaszcza płyty nieprzywierające. Aby ponownie uzyskać czystość grilla, wykonaj następujące czynności: wyjmij płyty, zmocz miękką szmatkę i wyszoruj powierzchnię grilla szmatką z mydłem. W razie potrzeby umyj tackę ociekową i płyty używając wody z mydłem.

Sprawdź także:  Jak rozpalić grilla z popielnikiem

Najłatwiejszym sposobem czyszczenia rusztów grilla jest przetarcie ich zaraz po grillowaniu mięsa. Użyj szczotki i zanurz ją w wodzie, aby poluzować tłuszcz na ruszcie. W ten sposób zniechęcisz również owady do kręcenia się wokół grilla. Po zakończeniu czyszczenia możesz również przetrzeć ruszt szmatką. Jednak najlepszą metodą jest dokładne namoczenie grilla.

Podobne tematy

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like
Jak zbudować grilla z wędzarnią
Czytaj Dalej

Jak zbudować grilla z wędzarnią

Przy budowie grilla z wędzarnią należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Należą do nich: koszt budowy wędzarni, konstrukcja…
Jak zrobić granitowy grill
Czytaj Dalej

Jak zrobić granitowy grill

Granitowa płyta grzewcza to wszechstronne narzędzie kuchenne. Choć pizze wydają się być najbardziej oczywistym zastosowaniem, można na niej…
Mięso z grilla a rak jelita
Czytaj Dalej

Mięso z grilla a rak jelita

Nowe badanie łączy czerwone mięso i raka jelita. Sugeruje ono, że dieta bogata w przetworzone mięso jest związana…
Jak szybko wyczyścić ruszt grilla
Czytaj Dalej

Jak szybko wyczyścić ruszt grilla

Do naoliwienia rusztu grilla możesz użyć folii aluminiowej lub mydła do naczyń. Oto kilka szybkich i łatwych sposobów…