Jak sprawić, by grill trochę dymił

Jak sprawić, by grill trochę dymił

Jeśli szukasz prostego sposobu, aby dodać trochę dymu do następnego cookout, bomba dymna z folii aluminiowej może być rozwiązaniem. Wykonana z wytrzymałej folii aluminiowej, foliowa bomba jest wypełniona drewnianym granulatem lub wiórami. Drewno powinno mieć jakieś otwory w nim, aby pozwolić tlenowi dostać się do niego i oddać trochę dymu. Możesz potrzebować kilku foliowych bomb dymnych, jeśli planujesz gotować przez dłuższy czas.

Patelnie wodne

Aby stworzyć słynny pierścień dymu na grillu, możesz użyć patelni wodnej na swoim grillu. Wilgoć zawarta w mięsie zostanie zamieniona w drobne kropelki wody. Patelnie wodne zwiększą kontakt między jedzeniem a dymem, tworząc głębszy smak i ten słynny pierścień z grilla. Patelnie z wodą są szczególnie korzystne dla wędzarni elektrycznych, które nie mają wystarczającego przepływu powietrza. Te patelnie z wodą dadzą Twojemu wędzarzowi bardzo potrzebny zastrzyk wilgoci.

Chociaż woda od dawna jest najpopularniejszym płynem do patelni wodnych, niektórzy palacze eksperymentują z innymi rodzajami płynów, takimi jak sok jabłkowy lub wino. Chociaż piwo nie dodaje smaku do jedzenia, inne płyny wpływają na smak. W większości przypadków woda jest najlepszym wyborem dla palaczy. Podczas gdy aromatyzowane płyny sprawią, że twoje jedzenie będzie się słabo palić, woda jest najlepszym wyborem dla palaczy.

Sprawdź także:  Czy grill gazowy jest bezpieczny?

Kawałki drewna

Wędzenie kawałków drewna w wędzarce lub na grillu to łatwy sposób na nadanie potrawom z grilla wyjątkowego smaku. Aby uzyskać najlepszy smak i aromat potraw, należy wybrać kawałki do wędzenia, które wytwarzają najczystszy dym. Kawałki do wędzenia powinny być wolne od pleśni i grzybów, które mogą nadać grillowanym potrawom nieprzyjemnie mdły smak. Przed użyciem w wędzarni lub na grillu namocz kawałki drewna w wodzie na 24 do 48 godzin.

Podczas grillowania z użyciem kawałków drewna wybierz rodzaj drewna, który planujesz wykorzystać. Drewno jabłoni, wiśni i olchy jest łagodniejsze i pozostawia subtelny, owocowy smak. Te rodzaje drewna są najbardziej odpowiednie do grillowania kurczaka i ryb, ponieważ nadają mięsu dymny smak. Do grillowania większych kawałków mięsa najlepsze jest drewno dębowe i mezquite.

Flavorizers

Kupno odpowiednich listew Flavorizer do Twojego grilla może być trudne. Przeczytaj ten przewodnik zakupu, aby pomóc Ci wybrać właściwy produkt. Listwy aromatyzujące to metalowe dodatki w kształcie piramid, które mieszczą się pomiędzy rusztami i rurami palników Twojego grilla. Pomagają one stworzyć dymne i aromatyczne środowisko wewnątrz grilla i zapobiegają spadaniu soków i resztek jedzenia bezpośrednio na rury palników. Ważne jest, aby zrozumieć różnicę między tymi dwoma rodzajami.

Sprawdź także:  Jak używać grilla elektrycznego

Wióry drzewne i płynny dym to dwa popularne sposoby, aby Twój grill mało dymił. Kawałki drewna można umieścić pod rusztem lub na górze listew aromatyzujących, aby nadać potrawom dymny smak. Jednak kawałki drewna mają wiele trudności w uwalnianiu dymu i muszą być podgrzewane do określonej temperatury, zanim się spalą. Jeśli spalą się zbyt szybko, mogą spowodować zapalenie się jedzenia. Kawałki drewna mogą być również umieszczane na wierzchu tamperów płomieniowych lub listew aromatyzujących.

Pudełko do wędzenia

Pudełka do wędzenia można używać do przygotowywania wędzonych potraw, umieszczając je na ruszcie do gotowania grilla węglowego. Aby przyrządzić wędzonki, należy obniżyć temperaturę grilla do 435-480 stopni Fahrenheita. Im bliżej wędzarni znajduje się jedzenie, tym bardziej będzie się ono wędzić. Możesz również użyć elektronicznego pudełka do wędzenia, aby kontrolować dym i temperaturę w swoim grillu.

Sprawdź także:  Wybór odpowiedniego grilla do smażenia burgerów w ogrodzie

W zależności od rodzaju paliwa użytego w Twoim grillu, dym będzie miał różną intensywność. Powinieneś zacząć od przygotowania węgla drzewnego. W tym celu rozpal kilka małych ognisk w grillu i umieść mały kawałek drewna obok węgla drzewnego. Następnie należy zamknąć pokrywę. Dym będzie się powoli unosił. W miarę jak wióry drzewne będą się palić, uwolnią swój aromat i smak. Być może będziesz chciał dodać więcej wiórków do pojemnika wędzarniczego.

Podobne tematy

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wam też może się spodobać
Czy grill elektryczny jest zdrowy?
Czytaj Dalej

Czy grill elektryczny jest zdrowy?

W porównaniu do grilli gazowych, grille elektryczne są zdrowsze. Wytwarzają mniej dymu, są bardziej energooszczędne i łatwiejsze do…
Jak wybrać grill gazowy
Czytaj Dalej

Jak wybrać grill gazowy

Przy zakupie grilla gazowego, jest wiele rzeczy do rozważenia. Będziesz chciał szukać funkcji takich jak dwuścienna konstrukcja, wiele…
Mięso z grilla a rak jelita
Czytaj Dalej

Mięso z grilla a rak jelita

Nowe badanie łączy czerwone mięso i raka jelita. Sugeruje ono, że dieta bogata w przetworzone mięso jest związana…