Jeśli szukasz wskazówek jak grillować na gazowym grillu BBQ, to trafiłeś we właściwe miejsce. Ten artykuł przeprowadzi Cię przez techniki i narzędzia potrzebne do grillowania potraw, a także dostarczy Ci informacji na temat grilli gazowych, gazu ziemnego i gotowania strefowego. Obejmiemy to, co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem następnej sesji grillowania! W tym artykule omówimy również różnice między gazem ziemnym i propanem, a także zalety i wady korzystania z obu.
Techniki
Użytkownik grilla gazowego wie, że prawidłowe techniki grillowania są niezbędne dla żywotności urządzenia. Właściwa konserwacja obejmuje nie tylko czyszczenie rusztów, ale również przykrycie grilla, gdy nie jest używany. Pozostawienie grilla otwartego na działanie czynników atmosferycznych może prowadzić do nadmiernego zużycia, a także rdzewienia elementów metalowych. Oto kilka wskazówek, dzięki którym grillowanie będzie łatwiejsze i bezpieczniejsze. Czytaj dalej, aby poznać więcej pomocnych rad.
Po pierwsze, przygotuj grill gazowy przed przyrządzeniem potraw. Wymaga on trochę czasu na rozgrzanie. Grille gazowe potrzebują około 10 do 15 minut, aby osiągnąć optymalną temperaturę gotowania. Podczas grillowania należy w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę i wyłączyć palniki. Grill gazowy pozwala na użycie zarówno bezpośredniego jak i pośredniego ciepła, co jest przydatne podczas gotowania twardych kawałków mięsa lub warzyw. Ciepło bezpośrednie jest najlepsze do smażenia i szybkiego gotowania ryb, natomiast ciepło pośrednie jest najlepsze do wolniej gotujących się mięs, takich jak kurczak.
Aby utrzymać jednolitą temperaturę, należy użyć termometru. Najlepszy jest termometr typu “point-and-shoot”. Alternatywnie możesz zastosować metodę Mississippi. Aby utrzymać stałą temperaturę na grillu, ogranicz bezpośrednie ciepło do minimum i unikaj dużego ciepła. Dzięki temu mięso będzie przyrządzane równomiernie. Należy pamiętać, że grill gazowy wytworzy dużą ilość śladów po grillu na powierzchni. Jednak obszary mięsa, które nie mają bezpośredniego kontaktu z metalem pozostaną blade.
Narzędzia
Dobry zestaw do grillowania gazowego zawiera podstawowe narzędzia do udanego grillowania. Choć nie są one absolutnie niezbędne, akcesoria te mogą znacznie poprawić doświadczenie i wyniki. Bezpieczeństwo i wyniki grillowania mogą być zagrożone, jeśli nie używasz sprzętu ochronnego. Sprzęt ochronny może obejmować szczotkę do grillowania i/lub szczypce. Przed zakupem narzędzi do grillowania, upewnij się, że wiesz, które akcesoria do grillowania są kompatybilne z Twoim grillem gazowym. Poniżej wymieniono najbardziej istotne akcesoria, które wzbogacą Twoje doświadczenie w grillowaniu na gazie. Szczotki
– Jeśli planujesz używać więcej niż jednego sosu na swoim grillu, te szczotki są dobrym wyborem. Są one dostępne w różnych długościach i mogą zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego podczas przechodzenia z jednego dania na drugie. Większość szczotek jest wystarczająco wytrzymała, aby obsłużyć temperatury do 445 stopni. Te szczotki są dobrą inwestycją, ponieważ nie porysują rusztów Twojego grilla i będą trwały przez lata.
Ruszt – Jeśli planujesz używać swojego grilla gazowego na zewnątrz, ruszt wykonany z cedru doda wspaniałego smaku Twoim potrawom. Podczas grillowania na zewnątrz, ważne jest, aby wybrać odpowiednie patelnie do grillowania dla konkretnego rodzaju żywności. Większość grilli jest kompatybilna ze standardowymi naczyniami kuchennymi, ale niektóre patelnie do grillowania mają specjalne ruszty do twardszych potraw.
Propan a gaz ziemny
Istnieją pewne różnice pomiędzy propanem a gazem ziemnym, ale oba są niezwykle opłacalne. Grille na gaz ziemny są jednak mniej mobilne i jeśli nie instalujesz linii gazowej samodzielnie, nie są najbardziej opłacalną opcją. Gaz ziemny jest również bardziej przyjazny dla środowiska niż węgiel drzewny, z połową emisji propanu. Ostatecznie to Ty decydujesz, która opcja jest najlepsza dla Twoich potrzeb związanych z grillowaniem.
Jeśli chodzi o wygodę, gaz ziemny jest tańszy od propanu. Jednak koszt instalacji grilla na gaz ziemny jest znacznie wyższy. Tak więc, patrząc na obie opcje gazu ziemnego i propanu, upewnij się, że rozważasz wszystkie opcje. Dla większości ludzi, to sprowadza się do osobistych preferencji. Jeśli chcesz wyeliminować pośrednika, propan jest lepszym wyborem, ponieważ nie wymaga zbiornika, co ułatwi jego transport.
Kolejną kluczową różnicą pomiędzy propanem a gazem ziemnym jest koszt. Propan jest droższy niż gaz ziemny, więc jeśli nie masz linii gazowej, grill na propan jest idealnym wyborem. Jeśli jednak często grillujesz i chcesz zaoszczędzić pieniądze, gaz ziemny jest lepszą opcją. Gaz ziemny również spala się czyściej, pozostawiając mniej smaku paliwa na swoim jedzeniu. Gaz ziemny ma również więcej zalet niż propan.
Gotowanie strefowe
Aby uzyskać najwyższą precyzję grillowania, rozważ użycie dwóch stref na swoim grillu gazowym. Kiedy włączasz jeden lub dwa palniki na grillu gazowym, druga połowa pozostaje na niskim ogniu. Kiedy pierwsza strefa jest wystarczająco ciepła, można przenieść grubsze kawałki mięsa do strefy ciepła pośredniego. Po uzyskaniu wystarczającej ilości ciepła, można wyłączyć płomienie i cieszyć się jedzeniem w tej samej temperaturze co reszta rodziny. Gotowanie strefowe to doskonały sposób na zaspokojenie różnych gustów i wymagań dietetycznych.
Grillowanie dwustrefowe jest szczególnie przydatne, gdy chcesz przyrządzić więcej niż jedną potrawę jednocześnie. Możesz przyrządzić szparagi lub homara w pośredniej strefie cieplnej, a mięso dokończyć w strefie bezpośredniej. W ten sposób zapobiegniesz przypalaniu się innych potraw. Kolejną zaletą jest to, że będziesz w stanie wykończyć duże kawałki mięsa w strefie pośredniej, utrzymując cienkie kawałki w cieple. Technika ta może być trudna do opanowania, ale jest warta praktyki!
Grille węglowe z dwiema strefami powinny mieć patelnię na wodę na dole grilla. Patelnia z wodą powinna znajdować się po pustej stronie. Druga patelnia powinna znajdować się bezpośrednio nad stroną z bezpośrednim żarem. Dodaj trochę wiórków drewnianych do węgli, aby wzmocnić smak bekonu. Ustaw mięso na stojaku nad naczyniem z wodą. Worek z folii perforowanej lub mały pojemnik z folii w pobliżu palników może pomóc w zarządzaniu temperaturą w obu strefach.
Czyszczenie
Podczas czyszczenia grilla gazowego należy wykonać kilka ważnych kroków. Po pierwsze, należy wyjąć tace ociekowe, jeśli takie są. Jeśli są one jednorazowe, należy je zutylizować po wyczyszczeniu grilla. Następnie należy wyczyścić zewnętrzną część grilla mieszaniną wody i mydła. Do osuszenia grilla użyj miękkiej szmatki, aby zapobiec powstawaniu plam wodnych. Stoły ze stali nierdzewnej mogą być czyszczone za pomocą środka do czyszczenia szkła. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy pozostawić środek czyszczący na co najmniej 5 do 10 minut przed spłukaniem.
Należy również użyć mieszanki dwóch filiżanek octu i jednej filiżanki sody oczyszczonej. Soda oczyszczona pomoże usunąć uporczywe plamy z rusztu. Ta mieszanka jest silniejsza od sody oczyszczonej i będzie działać najlepiej na stali nierdzewnej i żeliwie. Musisz użyć niekorozyjnego roztworu czyszczącego. Następnie użyj padu szorującego, aby usunąć resztę tłuszczu. Wykonaj te kroki, aby upewnić się, że Twój grill gazowy jest tak czysty, jak to tylko możliwe.
W zależności od materiału, z którego wykonany jest grill, do czyszczenia całego grilla można użyć roztworu wody i octu. Ta mieszanka jest równie skuteczna jak komercyjne środki czyszczące i nie spowoduje zbyt wielu szkód. Upewnij się tylko, że zakręcisz dopływ propanu i unikniesz narażenia się na działanie niebezpiecznych chemikaliów. Należy pamiętać, że odpowiednie narzędzia są ważne dla czyszczenia grilla gazowego. Na przykład, podstawowe szczotka druciana nie jest wystarczająco dobre do czyszczenia stali nierdzewnej lub grille żeliwne. Lepiej kupić szczotkę do grilla wykonaną specjalnie do stali nierdzewnej lub żeliwa.
Wykrywanie nieszczelności
Podczas instalowania nowego grilla gazowego lub uzupełniania zbiornika z propanem sprawdzenie, czy nie ma nieszczelności, jest kluczowe. Do poszukiwania oznak wycieku należy użyć małej butelki z rozpylaczem wypełnionej mydłem w płynie i wodą. Roztwór wody i mydła należy nakładać powoli na wszystkie węże grilla. Jeśli widzisz jakieś bąbelki, to najprawdopodobniej jest to wyciek gazu. Jeśli tak nie jest, należy skontaktować się z producentem w celu uzyskania pomocy.
Użycie mydła do naczyń do wykrycia wycieku gazu to prosty sposób na znalezienie dokładnego źródła wycieku. Spryskać mydłem obszar, w którym podejrzewa się, że może występować wyciek. Zazwyczaj wyciek występuje w miejscu, gdzie przewód gazowy styka się z urządzeniem. Jeśli zauważysz pęcherzyki powietrza, zlokalizowałeś źródło wycieku. Jeśli uważasz, że nieszczelność występuje gdzie indziej, możesz wymienić element, który jest przyczyną problemu.
Podczas wycieku nie należy otwierać żadnych okien ani drzwi, aby go szukać. Może to narazić Cię na kontakt z gazem i narazić Ciebie i Twoją rodzinę na niebezpieczeństwo. W miarę możliwości należy wezwać na pomoc fachowca. Jeśli wyciek nie zostanie znaleziony natychmiast, możesz użyć mydła i wody, aby sprawdzić obszar w poszukiwaniu gazu. Po potwierdzeniu wycieku gazu, wyłącz przewody gazowe i opuść obszar, aby go naprawić. Pamiętaj, aby nie blokować detektorów tlenku węgla, które mogą Cię poinformować o wycieku.
Podobne tematy
- Jak samemu zrobić grill gazowy
- Jak działa grill gazowy
- Czy grill gazowy może stać na zewnątrz przez cały sezon?
Ogrodami zajmuje się od 1999 roku, urządzam, planuje, buduje. Robię wszystko co moi klienci sobie życzą na swoim wymarzonym ogrodzie. Dzięki prowadzeniu firmy od dłuższego czasu, posiadam obszerną wiedzę na temat ogrodów i chciałbym ją przekazać dalej. Zapraszam do czytania.