Przy budowie grilla z wędzarnią należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Należą do nich: koszt budowy wędzarni, konstrukcja tradycyjnej wędzarni oraz metody gotowania mięsa w wędzarni. Trzeba będzie również wziąć pod uwagę poziom powierzchni, na której zostanie zainstalowany grill. Na szczęście istnieją pewne plany, które nieco ułatwią ten proces.
Koszt budowy wędzarni
Jeśli interesuje Cię grillowanie mięsa i ryb, ale nie masz pieniędzy na zakup kompletnego planu wędzarni, możesz ją zbudować za ułamek ceny. Możesz użyć bloków żużlowych i fundamentu z bloków żużlowych, aby zbudować wędzarnię do grillowania. Większość planów zawiera wskazówki i sztuczki, aby Twoje doświadczenie z grillem było jak najbardziej komfortowe. Jeśli jesteś nowy w budowaniu wędzarni, możesz poczytać o procesie, aby go ułatwić.
Wędzarnia to zasadniczo zamknięta przestrzeń, która kontroluje temperaturę i poziom dymu. Różni się ona wielkością od wędzarni używanych przez zakłady mięsne, ale wszystkie mają podobne cechy. Wykonane są z jednowarstwowych materiałów, dzięki czemu dym pokrywa wnętrze. Ściany i dach powinny być dobrze uszczelnione, aby dym nie wydostawał się na zewnątrz konstrukcji. Stolarka drewniana jest zalecana zamiast uszczelniania, które może się kurczyć pod wpływem wysokich temperatur.
Projekt tradycyjnej wędzarni
Do zbudowania wędzarni na potrzeby grillowania potrzebne będą umiejętności obróbki drewna, cegły i tynk. Cały proces jest łatwy, a pod wędzarnią można zbudować wędzarnię. Ponadto, drewno jest świetną alternatywą dla propanu i innych materiałów dymnych. Plany wędzarni z drewna są łatwe do odczytania i wykorzystują pokrycie z drewna cedrowego zamiast cegieł. Istnieje wiele innych opcji wędzenia mięs.
Dobry projekt wędzarni będzie pokazywał wartości Twojej marki. Kształt, kolor i elementy projektu przekazują wiadomość. Dobrze wykonana wędzarnia może być elementem konwersacji na Twoim podwórku. Jeśli nie jesteś pewien jak zabrać się za budowę wędzarni, sprawdź ten artykuł. Wyjaśni on proces krok po kroku. Po zbudowaniu wędzarni, możesz zacząć wędzić swoje mięso!
Metody gotowania mięsa w wędzarni
Wędzarka jest jednym z najbardziej powszechnych i wszechstronnych sposobów gotowania mięsa i jest szczególnie przydatna, gdy mięso, które chcesz uwędzić, jest wilgotne. Ponieważ mięso jest często wilgotne, jego ugotowanie zajmie więcej czasu niż suchych kawałków. Przegotowane mięso stanie się gumowate i suche, a nawet może stać się zagrożeniem pożarowym. Aby temu zapobiec, należy używać niezawodnego termometru do mięsa. Końcowa temperatura wewnętrzna mięsa ma kluczowe znaczenie, ponieważ niższa temperatura oznacza większe ryzyko wypadku.
Aby wydobyć najlepszy smak z mięsa, używaj twardego drewna. Hikora, klon, dąb, pekan i wiśnia dają najlepszy smak dymu. Miękkie drewno, takie jak klon, sosna i hikora, zawiera duże ilości olejków i żywic, a po rozpaleniu wydziela nieprzyjemny, gęsty dym. W komorze wędzarniczej mięso powinno być ułożone w kratkę, aby zapewnić równomierne gotowanie. Pelety i zrębki drzewne sprawdzają się w przypadku mięsa, które gotuje się szybciej, np. ryb.
Tworzenie równej powierzchni dla grilla
Chociaż wędzarka i grill idą ze sobą w parze, mają różne cele. Wędzarka musi być ustawiona na równej powierzchni, na której nie ma łatwopalnych materiałów, takich jak trawa, drewno czy żwir. Powinien być również ustawiony wystarczająco daleko od dzieci lub zwierząt domowych, aby uniknąć zagrożenia pożarowego. Stworzenie równej powierzchni jest kluczowe w każdym projekcie grillowania.
Używanie wiórków na grillu
Używanie wiórków drewnianych na grillu to jeden z najlepszych sposobów na dodanie dymnego smaku i aromatu do potraw. Możesz położyć je na węglu drzewnym lub umieścić w pudełku do wędzenia, w zależności od rodzaju grilla. Wióry drzewne nadają mięsu niepowtarzalny smak i aromat, a także mogą wzmocnić smak Twoich potraw. Grille węglowe są dobrym wyborem dla wiórków drzewnych, ponieważ można je kupić za niską cenę. Wióry drzewne to łatwy i niedrogi sposób na dodanie smaku dymu do potraw i są świetne do przygotowywania grillowanych mięs.
Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, możesz łatwo przekształcić go w wędzarkę, kupując pudełko do wędzenia na wióry. Pudełko to jest przeznaczone do przechowywania wiórów drzewnych i pozwala na maksymalne zadymienie mięsa. Po zakupie pudełka do wędzenia, możesz dodać jedną lub dwie filiżanki wiórów drzewnych co 45 minut. Jeśli używasz wiórków, możesz wybrać wiśniowe lub klonowe, które oferują słodki smak dymu. Możesz również użyć wiórków klonowych, które są idealne do kurczaka i wieprzowiny.
Podobne tematy
- Jak sprawić, by grill trochę dymił
- Które drzewa mają najlepsze drewno do wędzenia?
- Jaki węgiel do grilla wybrać, aby był bezdymny
Ogrody to moja pasja, uwielbiam je dekorować i rozplanowywać. Ponad 5 lat temu pasja przerodziła się w zawód i jestem projektantką ogrodów. Ta praca pokazuje że można robić coś przyjemnego i otrzymywać za to wynagrodzenie.
Dzięki doświadczeniu które zbieram już od dobrych paru lat, mogę pisać dla Państwa wartościowe artykuły.