Jak szybko ugasić pożar grilla

Jak szybko ugasić pożar grilla

Jeśli zastanawiasz się, jak ugasić ogień w swoim grillu, istnieje kilka prostych kroków, które możesz podjąć. Zamknięcie pokrywy grilla pomoże zmniejszyć poziom tlenu, który może rozprzestrzenić ogień. Następnie należy ugasić ogień za pomocą piasku, brudu lub sody oczyszczonej. Soda oczyszczona, popiół i piasek są świetnymi materiałami ogniotrwałymi, które można wykorzystać do ugaszenia ognia w grillu.

Gaszenie grilla na węgiel drzewny za pomocą węża ogrodowego

Gasząc grilla na węgiel drzewny wodą, należy pamiętać, aby pozostać jak najdalej od grilla. Rozżarzony popiół i węgiel mogą spowodować pożar, jeśli dostanie się na nie woda. Ponadto woda może uszkodzić grilla, powodując twardy, skorupowy bałagan, który trudno wyczyścić. Jeśli biwakujesz, zabierz ze sobą dzbanek z wodą. Pamiętaj tylko, aby nie wylewać wody na grilla, chyba że sytuacja naprawdę zagraża życiu.

Przed użyciem wody do gaszenia ognia pamiętaj o zamknięciu pokrywy grilla. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się ognia, a także pomoże ugasić uciekający żar. Inną możliwością jest użycie piasku do przykrycia rozżarzonych węgli. Piasek jest doskonałym narzędziem przeciwpożarowym, ponieważ może ugasić małe płomienie. Woda nie ugasi również dużych pożarów spowodowanych przez tłuszcz lub olej.

Możesz również użyć węża ogrodowego, aby ugasić pożar, jeśli masz grill na węgiel drzewny, który ma otwory wentylacyjne. Będziesz jednak musiał poczekać od czterech do ośmiu godzin, aby węgiel drzewny zgasł w ten sposób. Jeśli nie jesteś pewien, najlepiej poczekać kilka godzin przed próbą sprzątania. Jeśli zdarzy się, że pozostanie trochę węgla drzewnego, zawiń go w folię aluminiową i przechowuj do późniejszego wykorzystania.

Sprawdź także:  Czy można zrobić grill elektryczny na balkonie?

Używanie gaśnicy

Bardzo ważne jest, aby zabrać ze sobą gaśnicę podczas grillowania, aby chronić siebie i innych przed ogniem. Jest to bezpieczny i niedrogi przedmiot, który warto mieć w kuchni. Ważne jest również, aby zabrać ją ze sobą na zewnątrz podczas grillowania, aby można było szybko ugasić każdy płomień. Podczas grillowania pamiętaj o założeniu fartucha i skróceniu rękawów.

Po użyciu gaśnicy należy dokładnie wyczyścić grilla. Pozostały po nim osad, zwykle biały, to wodorowęglan sodu lub soda oczyszczona pod ciśnieniem. Aby wyczyścić grill po użyciu gaśnicy, należy zdjąć wszystkie części mające kontakt z żywnością i założyć gumowe rękawice. Zanim podejmiesz próbę wykonania tego kroku, grill powinien być całkowicie chłodny. Jednak przed czyszczeniem należy najpierw odłączyć prąd i wyjąć wtyczkę ze ściany.

Następnie należy zamknąć pokrywę grilla, aby odciąć dostęp tlenu do grilla, co pomoże opanować ogień i zapobiec jego rozprzestrzenianiu się. Należy również położyć warstwę piasku, aby zdusić ogień. Ogień można również zdusić używając popiołu, brudu i sody oczyszczonej. Celem jest jak najszybsze zdławienie płomienia.

Używanie sody oczyszczonej

Dodanie kilku łyżeczek sody oczyszczonej do grilla jest jednym z najprostszych sposobów na ugaszenie pożaru tłuszczu. Ten niedrogi, naturalny składnik dusi ogień i uwalnia dwutlenek węgla, który jest świetnym pochłaniaczem ciepła. Jednak pudełkowa odmiana może nie dać rady, jeśli grill jest na większą skalę. Możesz też kupić duże opakowanie w sklepie z mydłem do prania i szybko ugasić nim ogień.

Sprawdź także:  Jak zaaranżować miejsce do grillowania?

W przypadku pożaru tłuszczu, użycie sody oczyszczonej jako smoczka ugasi ogień. Choć nie smakuje tak dobrze jak woda, soda oczyszczona szybko zdusi ogień. Powinna być jednak stosowana oszczędnie przy małych pożarach i tylko wtedy, gdy jest to mały pożar tłuszczu. Stosując tę metodę, pamiętaj o zaopatrzeniu się w odpowiednią gaśnicę.

Zanim użyjesz sody oczyszczonej do ugaszenia grilla, musisz mieć pewność, że został on całkowicie ostudzony. Po oczyszczeniu użyj dużego worka na śmieci, w którym umieścisz wszystkie ruszty. Dodaj 2 filiżanki białego octu i 1 filiżankę ARM & HAMMER Baking Soda do worka i potrząśnij nim, aby rozpuścić mieszaninę. Umieść torbę w garażu i pozostawić rozwiązanie na osiem do 12 godzin. Rozpuści on wszelkie pozostałe zwęglone kawałki jedzenia.

Używanie wody

Używając wody do szybkiego zgaszenia grilla, ważne jest, aby użyć jak najmniej wody, aby zapobiec ponownemu zapaleniu się węgli. Upewnij się również, że wlewasz wodę do metalowego pojemnika, a nie do grilla. Możesz się poparzyć, jeśli przypadkowo wylejesz wodę na gorące węgle, a także ryzykujesz uszkodzenie grilla. Użyj więc dzbanka z wodą do szybkiego zgaszenia grilla, ale tylko wtedy, gdy się spieszysz.

Jeśli nie możesz szybko ugasić ognia, powinieneś zamknąć pokrywę, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się ognia. Pokrywa pozbawi również węgle tlenu. W ten sposób szybko ugasisz płomienie. Jeśli nie możesz zamknąć pokrywy, możesz użyć piasku, ziemi lub popiołu, aby stłumić ogień. Ponadto, jeśli masz zbiornik z propanem, powinieneś natychmiast opuścić teren i wezwać służby ratownicze.

Sprawdź także:  Ile energii elektrycznej pobiera grill elektryczny?

Używanie mąki

Jeśli chodzi o gaszenie pożaru tłuszczu, mąka nigdy nie jest najlepszym rozwiązaniem. Może ona faktycznie zapalić ogień i rozprzestrzenić go, więc mąka nigdy nie powinna być używana jako gaśnica do grilla. Inną opcją jest proszek do pieczenia, ale ważne jest, aby odróżnić różnicę. Proszek do pieczenia może w rzeczywistości pogorszyć pożar. Cukier jest szczególnie łatwopalny i nigdy nie powinien być używany do gaszenia ognia z grilla. Przykładem są marshmallows pieczone w ognisku i katastrofa rafinerii Georgia Imperial Sugar w 2008 roku. Jeśli więc przypadkowo weźmiesz trochę cukru podczas gotowania, natychmiast zadzwoń pod numer 9-1-1.

Sól lub soda oczyszczona działają świetnie w przypadku pożarów tłuszczu, ale nie ugaszą dużego ognia. Soda oczyszczona jest dobrym rozwiązaniem do tłumienia mniejszych pożarów, ale może rozprzestrzeniać płomienie. Soda oczyszczona może również ugasić mały pożar. Jeśli nie masz w pobliżu soli lub sody oczyszczonej, dodaj trochę na stanowisku do grillowania i umieść je w pobliżu ognia. To pomoże ugasić ogień bez uszkodzenia grilla lub domu.

Podobne tematy

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like
Jak czyścić tradycyjny grill
Czytaj Dalej

Jak czyścić tradycyjny grill

Czyszczenie tradycyjnego grilla wymaga wykonania kilku podstawowych czynności. Najpierw należy opróżnić z niego brudną wodę i zastąpić ją…
Jak zbudować grill na statywie
Czytaj Dalej

Jak zbudować grill na statywie

Jeśli nigdy nie miałeś przyjemności grillowania podczas biwaku, możesz się zastanawiać jak zbudować grill na statywie. Możesz użyć…
Jak wybrać grill gazowy
Czytaj Dalej

Jak wybrać grill gazowy

Przy zakupie grilla gazowego, jest wiele rzeczy do rozważenia. Będziesz chciał szukać funkcji takich jak dwuścienna konstrukcja, wiele…
Jak zrobić skandynawski grill
Czytaj Dalej

Jak zrobić skandynawski grill

Istnieje kilka sposobów na grillowanie mięsa i ryb w stylu skandynawskim. W zależności od upodobań, możesz użyć tradycyjnego…