Jak czyścić tradycyjny grill

Jak czyścić tradycyjny grill

Czyszczenie tradycyjnego grilla wymaga wykonania kilku podstawowych czynności. Najpierw należy opróżnić z niego brudną wodę i zastąpić ją czystą. Następnie użyj mydła do naczyń i dużej gąbki kuchennej, aby wyszorować zewnętrzną część grilla. Unikaj używania metalowych gąbek lub wełny stalowej do szorowania grilla, ponieważ materiały te mogą pozostawić zarysowania na wykończonych powierzchniach. Aby osuszyć grill, użyj miękkiego ręcznika z mikrofibry. Następnie przetrzeć grill czystą ściereczką z mikrofibry.

Czyszczenie powierzchni gotowania

Powierzchnia gotowania tradycyjnego grilla nie jest trudna do czyszczenia. Posiada ona cienką warstwę powłoki, która pomaga utrzymać ciepło i podgrzewać potrawy. Z czasem ta cienka warstwa zaczyna odchodzić od metalu i odkładać się na potrawach. Choć może to być trudne do usunięcia, nadal można je wyczyścić. Należy użyć szpachli, aby zeskrobać powłokę, a następnie użyć odkurzacza, aby odessać wszelkie pozostałości.

Czyszcząc powierzchnię do gotowania w tradycyjnym grillu, należy najpierw oczyścić podstawę, usuwając resztki węgla drzewnego i spuszczając popiół do wiadra. Następnie wyczyść zewnętrzną część grilla, używając roztworu 60 procent octu i 40 procent wody. Po wyschnięciu roztworu, szoruj pozostały brud za pomocą ciężkiej szorowarki. Upewnij się, że robisz to przed rozgrzaniem grilla, ponieważ ciepło może spalić środek czyszczący.

Po zakończeniu czyszczenia powierzchni do gotowania, należy wytrzeć tackę ociekową i płyty deflektorowe. Po zakończeniu użytkowania grilla można lekko nasączyć ruszty olejem roślinnym. Nie zapomnijcie Państwo również o wytarciu deflektorów, ponieważ mogą one ulec znacznemu zabrudzeniu. Na koniec należy regularnie czyścić komorę gotowania, ponieważ gromadzi się w niej dym, węgiel i sadza.

Czyszczenie deflektorów

Podczas czyszczenia tradycyjnego grilla należy pamiętać o czyszczeniu wszystkich powierzchni. Ważne jest, aby przetrzeć również płyty deflektora, ponieważ mogą one gromadzić tłuszcz i węgiel. Węgiel i tłuszcz izolują metal od ciepła, a czysta płyta deflektora zmniejszy ciepło, które emituje Twój grill. Tłuszcz i nagar są również problemem dla powierzchni emaliowanych, ponieważ mogą one korodować w czasie. W przypadku gotowania z użyciem brykietów ceramicznych lub z lawy kamiennej, należy pamiętać o czyszczeniu płyt deflektora po każdym użyciu. Zapobiegnie to późniejszym kłopotliwym porządkom.

Sprawdź także:  Jak czyścić grilla gazowego

Tradycyjny grill może mieć kilka elementów, w tym płyty deflektorowe i listwy aromatyzujące. Tłuszcz może gromadzić się na deflektorach i prętach z czasem, a jeśli nie jest czyszczony prawidłowo, może prowadzić do zapalenia się ognia. Aby usunąć ten osad, użyj gorącej wody i mydła do naczyń, aby dokładnie wyszorować grill. Jeśli gąbka do szorowania nie jest dostępna, można użyć sztywnej szczotki, aby wyszorować go do czysta. Osusz płyty szmatką lub ręcznikiem papierowym.

Aby wyczyścić wnętrze grilla, zdjąć palenisko i pierścień ognia. Usunąć wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości, które mogły nagromadzić się pomiędzy wewnętrznymi częściami ceramicznymi a dolnym korpusem grilla. Następnie użyj szczotki z włosiem z tworzywa sztucznego, aby wyczyścić powierzchnię wewnętrzną. Następnie odwróć brudną stronę płyt deflektora do góry nogami i ugotuj swoje jedzenie. Ciepło z ognia oczyści zabrudzoną stronę.

Czyszczenie dna grilla

Najpierw należy wyczyścić dno grilla. Niektóre grille posiadają tacę ociekową, która zbiera tłuszcz i resztki jedzenia. Jeśli nie masz tacki ociekowej, możesz ją zdjąć i wyczyścić za pomocą szpachli lub skrobaczki. Należy również wyczyścić dolną tacę. Po wyczyszczeniu dolnej tacy należy zetrzeć resztki jedzenia, które przywarły do patelni. Należy również oczyścić obszar pod palnikami.

Inną możliwością jest użycie odtłuszczacza wykonanego z soli koszernej i wody. Jeśli jednak rdza jest uporczywym problemem, spróbuj zastosować mieszaninę sody oczyszczonej i wody. Następnie użyj węża do opłukania grilla. Po zakończeniu czyszczenia grilla, upewnij się, że jest on suchy przed przechowywaniem. Pamiętaj o użyciu ręcznika, aby nie pobrudzić sobie rąk!

Gdy grill jest już całkowicie suchy, powinieneś nałożyć na jego powierzchnię olej roślinny. Zapobiegnie to atakowi wilgoci na metal. Jeśli masz plastikowy grill, możesz umieścić go w plastikowej torbie i użyć papierowych ręczników do wytarcia. Ten krok powinien być powtarzany co najmniej dwa razy w roku. Czyszczenie dna tradycyjnego grilla zapobiegnie rozwojowi pleśni. Bardzo ważne jest więc, aby postępować zgodnie z instrukcją producenta.

Sprawdź także:  Czy można zrobić grill elektryczny na balkonie?

Czyszczenie płyt deflektora za pomocą folii aluminiowej

Tradycyjne grille mają płyty deflektora, które mogą stać się brudne od częstego użytkowania. Na rusztach i listwach aromatyzujących z czasem gromadzi się tłuszcz i węgiel. Nie jest niczym niezwykłym znalezienie tłuszczu lub popiołu na tych płytach, a czyszczenie ich jest dobrym pomysłem, aby zapobiec zapaleniu się ognia. Folię aluminiową można łatwo wyczyścić, szorując brudną stronę płyty deflektora mydłem do naczyń i wodą. Następnie, odwróć płytę i wytrzyj pozostałości. Ciepło z ognia naturalnie usunie brudną stronę.

Po wyczyszczeniu dolnej tacy, wyczyść płyty deflektora grilla sodą oczyszczoną. Pomoże to usunąć nagromadzony osad i wypolerować grill. W razie potrzeby możesz wyłożyć wysuwaną tacę dolną folią aluminiową i wymienić ją, gdy grill będzie już brudny. Dolna taca jest zaprojektowana tak, aby zmaksymalizować przepływ tłuszczu do panewki. Używając folii do wyłożenia tacy dolnej, ryzykujesz powstanie zagnieceń i grzbietów w tacy dolnej grilla.

Zanim zaczniesz czyścić płyty deflektora na tradycyjnym grillu, upewnij się, że wyłączyłeś dopływ gazu do grilla. Załóż rękawice robocze i chroń skórę przed poparzeniami. Zgnieciona folia aluminiowa może być użyta do szorowania łagodnie zabrudzonych miejsc, takich jak ruszty. Zgnieciona folia może być również używana do usuwania opadłych resztek i nagromadzonego tłuszczu.

Czyszczenie dna grilla suszonymi łupinami kukurydzy

Jeśli chcesz przyrządzić pyszną, soczystą kukurydzę, musisz wyczyścić dno tradycyjnego grilla łupinami kukurydzy na kolbie. Aby to zrobić, najpierw obierz łuski z kolb i odrzuć jedwab. Powinny one łatwo odpaść. Jeśli są uparte, możesz użyć ręcznika kuchennego, aby delikatnie je odepchnąć. Po zakończeniu grillowania złóż łuski z powrotem na miejsce i przykryj kukurydzę.

Sprawdź także:  Jak szybko ugasić pożar grilla

Tradycyjny środek do czyszczenia grilla usunie również łuski i popiół z dna grilla. Suszona kukurydza na łuskach nie tylko nadaje się do czyszczenia dna grilla, ale także stanowi świetny prezent dla foodies. Grillowanie kukurydzy z jej łuską utrzyma ziarna wilgotne i zapobiegnie ich przypalaniu. Używanie łusek sprzyja również karmelizacji cukrów kukurydzianych i wystawia ziarna na działanie dymu, co poprawia ich smak i aromat.

Innym sposobem na wyczyszczenie dna tradycyjnego grilla jest użycie plastikowej torby. Dodaje to kolejną warstwę ochrony, ale nadal musi umożliwiać właściwą cyrkulację powietrza. Szczelnie zamknięta plastikowa torba może zatrzymywać wilgoć i sprzyjać rozwojowi pleśni. Aby uniknąć tego problemu, upewnij się, że plastikowa torba jest lekko otwarta, aby kukurydza mogła oddychać. Dno tradycyjnego grilla jest najtrudniejszą częścią do czyszczenia i powinno być dokładnie wyczyszczone.

Czyszczenie płyt deflektora za pomocą pumeksu

Klasyczną metodą czyszczenia płyt deflektora tradycyjnego grilla jest użycie cegły grillowej. Jest to niewielki blok pumeksu, który ma delikatne właściwości ścierne. Materiał nie zarysuje powłoki antyadhezyjnej grilla, ale rozpadnie się na drobny żwirek. Przed kolejnym gotowaniem płyty deflektorowe grilla powinny być całkowicie pozbawione pozostałości.

Ruszty grilla można czyścić za pomocą folii aluminiowej. Folia jest najskuteczniejsza, gdy grill jest ciepły, ale można go również czyścić szczotką zwojową bez włosia. Alternatywnie można użyć pumeksu, mocząc go w wodzie i stosując delikatny nacisk, aby wyczyścić płyty. Po zakończeniu wytrzyj je za pomocą czystej szmatki.

Podobne tematy

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wam też może się spodobać
Jak używać grilla elektrycznego
Czytaj Dalej

Jak używać grilla elektrycznego

Jeśli nigdy wcześniej nie korzystałeś z grilla elektrycznego, prawdopodobnie nie jesteś pewien, jak prawidłowo go używać. Musisz najpierw…
Jak zabezpieczyć grilla na zimę
Czytaj Dalej

Jak zabezpieczyć grilla na zimę

Jak zabezpieczyć swój grill na zimę? Przede wszystkim należy usunąć zbiornik z propanem. Ważne jest również, aby pokryć…
Jak zrobić skandynawski grill
Czytaj Dalej

Jak zrobić skandynawski grill

Istnieje kilka sposobów na grillowanie mięsa i ryb w stylu skandynawskim. W zależności od upodobań, możesz użyć tradycyjnego…